Rode Euromast komt op tegen kanker

08-04-2019 | 10:38

Het sportweekend voor het Daniel den Hoed Fonds heeft een bijzondere partner in haar missie. In het sportweekend van 21 tot en met 23 juni 2019 kleurt de Euromast helderrood, als support aan iedereen die zich inzet voor het medisch onderzoek in het Erasmus MC. Met andere woorden: ook de Euromast komt op tegen kanker. En met een hoogte van 185 meter mogen we dat woordje “op” best letterlijk nemen.

 

Euromast kleurt rood

“Standaard is de mast groen-wit-groen, naar de kleuren van de Rotterdamse vlag”, legt Brianne Pols-Ippel uit. Als commercieel manager van de Euromast krijgt zij regelmatig het verzoek om gekleurde lampen te ontsteken. Onlangs was de toren nog geel, ter gelegenheid van honderd jaar gele trui in de Tour de France. “Maar we zijn erg kieskeurig”, zegt Brianne. “Meestal is het ter promotie van Rotterdam of als er een maatschappelijk belang is, zoals nu. De noodzaak van medisch onderzoek is groot en het is prachtig als we daar op deze manier aandacht voor kunnen vragen.” Met de LED-techniek zijn in principe alle kleuren mogelijk. “We kunnen vanaf drie plekken verlichten”, aldus Brianne. “Maar ter gelegenheid van de Daniel3Daagse maken we de Euromast helemaal rood, van de paal tot de top.”

 

Goede doel

Op zaterdag 22 juni passeren de deelnemers aan de 25 kilometer-Recreatietocht van de Tour de Rotterdam de mast. Ook de Pelotonstocht komt dichtbij. Leuk voor de fietsers, want de Euromast is niet alleen bijna de buurman van het Erasmus MC, maar een echt icoon in Rotterdam. Opgeleverd in 1960, ter gelegenheid van de Floriade, was het bouwwerk aanvankelijk honderd meter hoog. Tien jaar later kwam daar met de Space Tower nog 85 meter bij en is de Euromast de hoogste toren van Nederland die open is voor publiek.

Maar er zijn niet alleen gekleurde lichten. De Euromast is betrokken bij diverse projecten, waarin jongeren de kans krijgen een opleiding te doen. Maatschappelijk engagement zit in de genen, want al in 1959 riep het Algemeen Dagblad zijn lezers op om te raden wanneer de Euromast het hoogste punt zou bereiken. Door 50 cent aan extra zegels op hun briefkaart te plakken, leverden de deelnemers een bijdrage aan het Prinses Beatrix-poliofonds.Zestig jaar later, anno 2019, is het onderzoek naar immuuntherapie in het Erasmus MC het goede doel. Van 21 tot en met 23 juni waakt de hoge toren over het sportweekend van het Daniel den Hoed Fonds en kleurt de mast helderrood, als morele steun aan de strijd tegen kanker.